Per meter betalen voor ontstoppingsveer/spiraal?

De laatste jaren zijn er bedrijven in de ontstoppingsbranche actief die voor het gebruik van een ontstoppingsveer (sommigen noemen het een spiraal) per meter een bepaald bedrag in rekening brengen.

De prijsopbouw op hun factuur is in de basis gebaseerd op hoeveel meter veer zij moeten gebruiken om de verstopping te verhelpen.

Er worden op verschillende fora vragen gesteld over de legitimiteit van deze prijsopbouw. Waarom zou je immers meer moeten betalen voor het simpelweg verder plaatsen van de ontstoppingsveer in de leiding.

Malafide ontstoppingsbedrijven

Helaas zijn bedrijven die deze prijsopbouw, gebaseerd op het gebruik van ontstoppingsveer hanteren, oplichters. Het zijn malafide bedrijven met tientallen verschillende websites die middels grootschalige Google advertenties misbruik maken van een persoon die snel hulp nodig heeft bij een verstopping.

Zij brengen vaak een bedrag van 40 euro in rekening per meter veer. Vervolgens claimen ze dat er vaak tussen de 10 en 15 meter veer is gebruikt en er dus alleen met het gebruik van de ontstoppingsveer honderden euro’s in rekening moet worden gebracht. Tel daar vervolgens de ‘opstartkosten’ en andere dubieuze werkzaamheden bij op en je komt bijna altijd op een bedrag van rond de 1000 euro uit.

Zie hieronder een van de vele facturen die gedupeerden van deze bedrijven naar ons hebben gestuurd.

Onze prijsopbouw is transparant

Het in rekening brengen van het aantal meters ontstoppingsveer is een bedrieglijke manier van werken. De prijsopbouw van een legitiem ontstoppingsbedrijf zou nooit moeten afhangen van dergelijke zaken.

Wij hanteren zelf altijd een vast basistarief voor het eerste half uur aan werkzaamheden. Als wij daar 10 meter aan ontstoppingsveer voor nodig hebben, maakt dat niks uit voor de prijs.

Na dit basistarief brengen we per kwartier een vastgesteld bedrag in rekening. U wordt dus nooit verrast met extra kosten die nergens op gebaseerd zijn. Alleen voor een stankdetectie of een camera inspectie rekenen wij extra kosten, maar ook deze staan netjes vermeld op onze tarieven pagina.

Een stap naar de rechter kan helpen

Wij kwamen op de website Zaanstad Nieuws een artikel tegen waaruit nogmaals blijkt dat een stap naar de rechter nut kan hebben als u bent opgelicht. De dame in kwestie is door de kantonrechter namelijk in het gelijk gesteld.

Zij krijgt van de 1450 euro die ze heeft betaald voor het ontstoppen van een gootsteen 1200 euro terug van een malafide ontstoppingsbedrijf. Tevens mogen de oplichters 728 euro aan proceskosten aan de rechtbank betalen.

Bent u zelf slachtoffer geweest van deze praktijken?

Hebt u zelf voor een simpele verstopping een fix bedrag moeten betalen opgebouwd het gebruik qua meters van de ontstoppingsveer? Dan bestaat er een grote kans dat u bent opgelicht.

Mocht u alsnog met een verstopping zitten of wilt u uw verhaal met ons delen, zodat wij anderen voor dit soort malafide bedrijven kunnen behoeden?

Stuur dan uw verhaal in. Dan plaatsen wij dit anoniem.